Beskattning av särskild vinstandel – Hur beskattas inkomster från riskkapitalfonder i andra länder?

Sverige har en av Europas största och mest dynamiska riskkapitalmarknader, vilket har en stor betydelse för vår förmåga att utveckla innovationer och idéer så att de blir till växande företag. Riskkapitalägande spelar inte bara en avgörande roll för att finansiera nya och befintliga företag utan bidrar även med aktivt ägande som hjälper företagen att utvecklas. Tack vare detta leder riskkapitalägande till högre produktivitetsutveckling, snabbare sysselsättningstillväxt och ekonomisk tillväxt.

En väl fungerande riskkapitalförsörjning underlättas av tydliga och långsiktiga regler för riskkapitalfonder. Många länder vill locka till sig riskkapitalfonder och har därför infört regler som uppfattas som attraktiva och tydliga. Det gäller inte minst reglerna på skatteområdet.

Till skillnad från många andra länder saknar Sverige särskilda regler som anger hur inkomster från carried interest, det vill säga särskilda vinstandelar i riskkapitalfonder, ska beskattas. I stället sker beskattning enligt principer som vuxit fram genom avgöranden i domstol. Någon klargörande praxis har dock inte utvecklats vilket innebär att det ofta är osäkert hur beskattning ska ske i det enskilda fallet. Den osäkerheten riskerar att göra Sverige mindre attraktivt för etablering av riskkapitalfonder, med potentiellt allvarliga konsekvenser för den svenska kapitalförsörjningen.

Ett sätt att öka förutsebarheten är att lagstifta om tydliga regler där den som uppfyller villkoren med säkerhet vet hur hon eller han kommer att beskattas. Det är i den riktningen regelutvecklingen rört sig i flera länder som strävar efter att attrahera och behålla riskkapitalfonder. SVCA har sammanställt hur åtta länder, som är relevanta för Sverige att jämföra sig med, hanterar beskattning av carried interest. Slutsatsen är att Sverige riskerar sitt försprång när det gäller att ha en väl utvecklad riskkapitalmarknad om vi inte skapar en ökad tydlighet kring skattereglerna.

Ladda ner rapport

PARTNERS